Ost er elsket af mange mennesker, men oftest er det komælkens ost, der serveres rundt omkring i de danske hjem, og knap så meget gedeosten, som ellers også er rigtig lækker og indeholder mange gode fedtstoffer, vitaminer og smagsnuancer. Her kommer nogle tips til at få gedeost ind i din personlige kostpyramide, og lidt information om, hvad gedeosten egentlig kan. Spice dit liv og din mad op med gedeosten, læs blandt andet her hvordan.
Luksusmad til hverdagen
Gedeost fungerer godt i mange sammenhænge, både hvis den bare skal på et nybagt rugbrød som lækkert pålæg, men også hvis den skal fungere som del af en større ret.
Der findes mange forskellige typer gedeost, omtrent lige så mange typer som der findes normal ost. Blandt andet er der typen, der hedder Geta, som svarer til fetaosten. Den hvide og bløde ost laves i blokke, og skæres ud og bruges i salater. I den lidt større skala fungerer en halv fast skæreost rigtig godt til friskt rugbrød med en god rødvin til. Tiden osten får til at lagre, betyder meget for den endelige smag. Er du glad for ost med en sødlig men karakteristisk smag, kræver det at den har lagret i et sted mellem et halvt og et helt år. Kortere tids lagring gør smagen friskere, lidt mere syrlig og en del mildere.
En tredje type gedeost er den friske, der primært består af uhomogeniseret gedemælk. Denne type bliver ikke lagret, og indeholder derfor en del mere vand end de førnævnte. Derudover er disse særligt lækre, eftersom smagen ikke har sat sig i så høj grad, og man kan derfor smage osten til med de krydderier, som man har lyst til.
Der er altså mange typer, og ligeledes mange muligheder for at tilføje osten til din daglige diæt.
Gedeosten verden over
Gedens faste safter er dog populære i hele verden. Folk, der bor på landet i blandt andet Tyrkiet, laver deres egen ost, fordi det er billigt for dem at holde geder, og de er gode, når det skal være lidt ekstra lækkert. Før i tiden kunne man også handle med det til markeder og bazare.
Verden rundt er der endnu flere slags, mange lande har budt ind med flere forskellige gedeoste på markedet, og de har hver deres smage, nuancer og dufte.
Frankrig har en hel del forskellige, og det siges, at de blev ført til egnen Maurere i det ottende århundrede, og er en af landets mange gastronomiske stoltheder.
Spanien er også repræsenteret med Catalonien som landets fornemmeste leverandør. Derudover USA, Grækenland, Israel, Norge, Irland, Italien, Kina, Australien og som før nævnt Tyrkiet.
Så det vil altså sige, at der er mange muligheder for at finde dén gedeost, der matcher netop dine smagsløg.